Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Συνεργασία EU και Ν.Κορέα για την ανάπτυξη του 5G

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο επιστημών της Νότιας Κορέας υπέγραψαν μια συμφωνία προκειμένου να μοιραστούν το know-how σχετικά με την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς του mobile internet ή αλλιώς 5G, καθώς και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στο δίκτυο επικοινωνιών και το cloud computing.

H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια στο 5GPPP (5th generation Public Private Partnership). Ωστόσο θα συμμετέχουν και οι ευρωπαικές βιομηχανίες οι οποίες θα διαθέσουν επενδύσεις που είναι πενταπλάσιες από το ποσό της EE.

Το όραμα για το 5G πάει παραπέρα από την παροχή μόνο μιας γρήγορης υπηρεσίας internet, αν και αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν μια HD ταινία διάρκειας μιας ώρας μέσα σε 6 δευτερόλεπτα, πράγμα που θα πλησιάζει την επίδοση των οικιακών συνδέσεων με fiber.

Η ιδέα για το 5G δεν έχει στόχο μόνο την αύξηση των ταχυτήτων και του bandwidth αλλά θα είναι απαραίτητη για την δημιουργία έξυπνων πόλεων, όπως το Songdo της Νότιας Κορέας. Θα επιτρέπει στα κτίρια, στα οχήματα και στις υποδομές να επικοινωνούν και να υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ τους.

Το 5G υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμο στην αγορά περίπου στο 2020-2030, οπότε δεν αναμένουμε να το δούμε ακόμη στις επόμενες γενεές κινητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.